Jak włączyć lub wyłączyć funkcje systemu Windows 7

how turn off windows 7 features

Dowiedz się, jak włączać i wyłączać funkcje systemu Windows. Wyłączenie nieużywanych funkcji marnujących zasoby komputera może również pomóc przyspieszyć komputer.

Funkcje systemu Windows 7 są jak programy zainstalowane na komputerze, ale są częścią systemu operacyjnego Windows 7 i można je włączać i wyłączać.



Czasami w systemie Windows 7 mogą znajdować się funkcje, z których nigdy nie korzystamy, i mogą marnować zasoby naszego komputera lub być może potrzebujemy dodatkowych funkcji, które są domyślnie wyłączone, więc dzisiaj nauczymy się je włączać i wyłączać.

Jest to właściwie dość prosty proces:

1- Kliknij Początek Windows 7 Logo w polu wyszukiwania „Wyszukaj programy i pliki” rodzaj „Włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows”.

2- W wyniku wyszukiwania w tytule „Panel sterowania” kliknij „Włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows”.

3- Funkcje w systemie Windows 7 są uporządkowane w folderach, a niektóre foldery zawierają podfoldery z większą liczbą funkcji. Zauważysz, że funkcje, które są włączone w twoim systemie, mają na sobie znacznik wyboru, a te, które nie mają znacznika wyboru, są wyłączone; także jeśli zobaczysz niebieski kwadrat w znaczniku wyboru (lub wypełnionym polu), oznacza to, że tylko niektóre elementy są włączone. Aby włączyć funkcję systemu Windows 7, zaznacz pole wyboru po lewej stronie żądanej funkcji. Aby wyłączyć tę funkcję, po prostu odznacz pole. (Patrz zdjęcie)

4- Kliknij dobrze aby zakończyć proces.

Niektóre funkcje mają zależności, co oznacza, że ​​jeśli je wyłączysz, istnieje możliwość, że niektóre inne funkcje mogą zależeć od tego, czy działa poprawnie. Jeśli otrzymasz powiadomienie o tej zależności, koniecznie odwiedź link Microsoft „Przejdź do trybu online, aby dowiedzieć się więcej”, znajdujący się w dolnej części powiadomienia, aby zrozumieć, co się stanie, jeśli wyłączysz tę funkcję. W ten sposób dowiesz się, czy warto włączyć lub wyłączyć tę funkcję.

Uwaga: Wyłączenie tej funkcji nie powoduje jej odinstalowania i nie zwalnia miejsca na dysku twardym. Oznacza to również, że funkcje są zawsze przechowywane na dysku twardym, dzięki czemu można je ponownie włączyć w dowolnym momencie.